Berkshire Terminus

Home/Berkshire Terminus

Awards: |Year: |Entry Categories:

Berkshire Terminus

Company:
Lord Aeck Sargent
1175 Peachtree St NE
Atlanta, Georgia 30361
Contact:
Anne Taylor Carros

Project Location: Buckhead, Atlanta, Georgia

Project Description

Berkshire Terminus is located in the heart of Buckhead’s business district at the intersection of Peachtree Street and Piedmont Road. Surrounded by world-class office, hotel and residential high-rises; with easy pedestrian access to numerous restaurants, entertainment venues and a MARTA rail station. Berkshire Terminus has helped transform the district into a walkable, high-density live, work and play community, bringing premium-quality residential living to a traditionally office-focused corridor.

Innovative design is most evidenced in the integration of a mid-rise building within a high-rise environment. Connections to the existing garden plaza and streets enhance the pedestrian environment. An indoor-outdoor extension of the garden plaza gives residents and the public a view into the building’s amenity courtyard, which is oriented to highlight the Atlanta skyline.

The architectural design of Terminus speaks to the surrounding facades of polished, commercial office buildings and high-rise condominiums while at the same time using residential building materials and elements like warm wood accents and bright, colorful sunshades that add warmth and human scale to the Terminus community. The structure further humanizes the pedestrian community with townhouse-style front stoops lining Terminus Drive. These single entry spaces yield a feeling of place and add a residential-quality to the bustling business district. Electric car charging stations, ample bike storage, strong connectivity to the surrounding pedestrian sidewalk system and close proximity to bus and rail provide residents with a wide range of transportation options. A wide range of unit sizes and configurations accommodate a wide variety of lifestyles.

ICC-700 National Green Building Standard’s at Bronze Level are reflected in smaller private floor plans, enhanced community spaces, sustainable water retention. Berkshire Terminus transformed a traditionally office-focused corridor into a high-quality high-density, live/work/play community, making it a lively and engaging urban village day and night. A bridge over Highland Drive provides a gateway for people moving from the offices to entertainment venues along Peachtree.

Leave A Comment